Tallinnanmatkat katsastuskonttori järvenpää

tallinnanmatkat katsastuskonttori järvenpää

Alma Media voi tarjota sijaintiisi perustuen kohdennettua sisältöä, mainontaa ja säätietoja. Sijaintitiedot voidaan yhdistää palveluiden käytöstä kerättyihin tietoihin. Antamaasi osoitetta ei löytynyt, ole hyvä ja kokeile eri hakutermiä. Järvenpään katsastusasemat Tilaa ilmainen alennuskuponki kännykkääsi: Mikä juttu tämä on?

A-Katsastus - suomalaista liikenneturvaa edistämässä. Yhteystiedot ja aukioloajat ×. Aja kotimaiseen ja edulliseen HelppoKatsastukseen! Varaa aika katsastukseen Seuraavat vapaat katsastusajat. Ohjeet arviointia varten Voit jättää arvion omakohtaisesti saamastasi palvelusta. Jos arviosi sisältää seuraavia asioita, sitä ei julkaista: Aiheeseen liittymättömiä tarinoita Hintaan liittyviä mainintoja, tai termejä "halpa", "kallis", jne , sillä muuttuvia hintoja voi kukin itse arvioida ja vertailla tällä sivustolla Viittauksia henkilökunnan jäseniin nimi, "vanhempi katsastusmies", "toimiston tyttö", jne , koska kunnioitamme heidän yksityisyyttään Toisen aseman nimiä tai paikkakuntia Hylkäyksen syiden tai katsastuksessa aiheutuneiden vahinkojen puintia tai erimielisyyksiä ajoneuvon kunnosta.

Kirosanat, loukkaukset, syyttelyt, uhkaukset, jne. Älä salli sijaintia Salli sijainti. Vaalassa varastettiin arvokas, tummanpunainen Valmet Valtra traktori perjantain ja lauantain välisenä aikana. Traktori on vuosimallia , ja siihen oli kytkettynä etukuormaaja ja kauha. Traktori oli jätetty yöksi pellolle ja aamulla, kun traktorin omistaja meni jatkamaan töitä, traktori oli kadonnut. Poliisi kaipaa havaintoja traktorista ja tietoja mahdollisista tekijöistä.

Tiedot voi soittaa Oulun poliisilaitoksen vihjepuhelimeen tai jättää asiasta nettivinkin poliisin internet-sivujen kautta. Kuntalaisia mukana verkkosivujen uudistuksessa» Kajaanin kaupunki on uusimassa verkkosivujaan.

Kesän ja syksyn mittaan on pidetty asiaan liittyviä työpajoja, koulutuksia sekä kuultu sivuston käyttäjiä. Parhaillaan suunnitellaan uuden sivuston sisältörakennetta. Verkkosivustouudistuksen päätavoitteena on toteuttaa helppokäyttöiset ja asiakaslähtöiset verkkosivut, joissa asiointi on vaivatonta ajasta ja paikasta riippumatta. Kaupunki on valinnut joukon aktiivisia kuntalaisia käyttäjätestiryhmään.

Ryhmä tuo kuntalaisten näkökulman verkkosivujen suunnitteluun. Esteettömyyttä huumorin keinoin Vammaisneuvosto ja kamerakerho kaipaavat malleja kameran eteen Jonna Karjalainen Arkiympäristössä on yllättävän paljon esteitä, jotka tuottavat monille päänvaivaa. Nämä pienet epäkohdat rasittavat pyörätuolin, kepin, kuulokojeen tai vaikkapa lastenvaunujen kanssa liikkuvia päivittäin.

Kajaanin vammaisneuvosto kerää Kajaanin kamerakerhon ja vapaaehtoisten mallien avustuksella tuskastuttavia hetkiä kameran muistikortille. Kuvat kootaan myöhemmin näyttelyksi. Projektia ei toteuteta otsa rypyssä ja sormella osoitellen. Esteettömyyttä tuodaan esille paasaamisen ja valittamisen sijaan huumorin kautta, kamerakerhon puolesta kuvauksiin osallistuva Väinö Juntunen kertoo.

Siinäpä vasta kysymys, jos ei näe, eikä kuule. Monesti liikennevalojen äänimerkki on liian hiljainen. Tällöin näkövammaisen on hankala erottaa, milloin tien voi ylittää turvallisesti. Kuva on otetettu projektia varten. Kajaanin Kaupunkikeskustayhdistyksen organisoimassa tapahtumassa ohjelmaa järjestetään Kauppakadulla ja Raatihuoneentorilla.

Yritysten toivotaan pitävän oviaan avoinna aina kello Shoppailun oheen luvassa on myös ohjelmaa. Herra ja Rouva Mozart vierailevat Kauppapaikassa kello 17 alkaen. Kajaanin kaupunginteatterissa meneillään olevan Amadeus-näytelmän pääosien esittäjät ovat luvanneet tulla piipahtamaan ja seurustelemaan ihmisten kanssa.

Iltakuuden aikoihin Kauppapaikassa esiintyy tanssiryhmä Muijat. Puoli seitsemältä alkaa syksyn muotitrendejä esittelevä muotinäytös. AOsallistumalla on mahdollisuus ottaa kantaa ja tuoda itselle tärkeää asiaa esille. Tavoitteena on kuvata vähintään parikymmentä ihmistä ja kinkkistä tapausta.

Mukaan kaivataan edelleen vapaaehtoisia kuvattavia ideoineen. Kuviin haetaan mahdollisimman erilaisia tilanteita, joissa eri aistit, kyvyt ja mielikuvitus joutuvat koetukselle. Osallistujan ei ole pakko paljastaa kasvojaan. Kuva voidaan ottaa sillä tavoin, että mallia ei tunnista, Juntunen lupaa. TALVELLA projektia varten kuvattiin pyörätuolissa istuva henkilö, joka koettaa yltää painamaan liikennevalopainiketta korkean lumivallin takaa. Osallistumalla on mahdollisuus ottaa kantaa ja tuoda itselle tärkeää asiaa esille, neuvoston puheenjohtaja Kaija Patronen kannustaa.

Näytöksen rakentamisesta sekä mallien meikkauksesta ja kampauksista vastaavat Kainuun ammattiopiston opiskelijat. Esiintymislavan kokoavat kulttuurialan opiskelijat ja kuljetuksista vastaavat logistiikka-alan opiskelijat.

Mallien meikkaus on stylistiopiskelijoiden vastuulla, ja mallien hiuksia laittavat pian valmistuvat parturi-kampaajaopiskelijat, jotka saavat käyttää Tukkapuodin tiloja. Livemusiikkia illan aikana esittää konservatorion opiskelijoiden Ikuiset lapset -yhtye, viime keväänä itse stylistiartesaaniksi valmistunut Jasmina Karjalainen kertoo.

Hänen vastuullaan on ollut yhteydenpito opiskelijoihin sekä illan ohjelman yhteen kasaaminen. Mallit ovat ihan tavallisia, eriikäisiä kajaanilaisia ja sotkamolaisia, ei mitään ammattimalleja. Koko ilta rakennetaan puhtaasti amatöörivoimin, Riitta Uotinen sanoo. Väinö Juntunen, Kaija Partonen ja Tuula G Kuvausaiheen ei välttämättä tarvitse olla valmiina malliksi ryhtyvän päässä. Aihetta voidaan pohtia tarkemmin yhdessä vammaisneuvoston ja kamerakerhon edustajan kanssa.

Esteettömyyskysymykset eivät kosketa ainoastaan vammaisia ja pyörätuolilla liikkuvia. Ihminen törmää niihin väistämättä jossain elämänvaiheessaan. Onnettomuus tai vahinko vai johtaa siihen, että liikku- Yritysten yönä Kajaanin keskustassa on liikkeellä myös Kajaanin matkailuoppaiden historiallisia hahmoja.

Näyttelyn päätyttyä kaupunki saa projektin aikana filmatut otokset käyttöönsä. Niitä voidaan käyttää erilaisissa tapahtumissa, joissa esteettömyys on esillä. Järjestöt ja toimijat voivat myös lainata kuvia kaupungilta, Patronen kertoo. Vammaisneuvoston yhteistyö kaupungin kanssa on ollut toimivaa.

Meiltä on kysytty mielipiteitä ja näkökulmia esimerkiksi uimahallin rakentamisen yhteydessä, Grönlund jatkaa. Neuvoston mielestä kaupunkeihin ja kuntiin kaivattaisiin kuitenkin esteettömään rakentamiseen perehtyneitä ja koulutettuja rakennussuunnittelijoita.

Tule malliksi Ota yhteyttä vammaisneuvoston puheenjohtaja Kaija Patroseen p Jokainen malli saa valokuvan itselleen. Kokkosen perhe luki vuosi sitten lehdestä Kajaanin ammattikorkeakoulun järjestämästä ystäväperhetoiminnasta ja päätti lähteä mukaan. Kokkoset halusivat tutustua uuteen ihmiseen eri kulttuurista, päästä käyttämään englannin kieltä ja antaa ystäväopiskelijalle mahdollisuus nähdä suomalaisen lapsiperheen elämää.

Kokkosen viisilapsinen perhe sai ystäväkseen brasilialaisen Paulo Issa Malufin, joka opiskelee liikunnanohjaajaksi Kajaanin ammattikorkeakoulussa.

Olemme tavanneet Issaa meillä kotona sekä käyneet hänen luonaan. Viimeksi kävimme yhdessä poimimassa puolukoita. Hän on ollut mukana seuraamassa salibandyturnausta, uimahallissa, hevosajelulla ja ristiäisreissulla. Lisätietoja ja hakulomakkeen ystäväperhetoiminnasta saa Kajaanin ammattikorkeakoulun kv-toimistosta, Kaisa Merilahti, puh ja nettisivuilta: Ystäväperhetoiminta käynnistettiin vuonna ja toimintaan on osallistunut yli 70 perhettä ja yli opiskelijaa.

Kajaanin ammattikorkeakoulussa opiskelee tänä syksynä yli ulkomaalaista tutkinto-opiskelijaa ja noin 40 vaihto-opiskelijaa. Opiskelijat tulevat eri puolilta maailmaa, ja useat heistä kaipaavat kontaktia suomalaiseen arkielämään. Ystäväperhetoimintaan voivat ilmoittautua kaikenlaiset perheet; niin lapsiperheet, sinkut, eläkeläispariskunnat kuin yksinhuoltajat ja lapsettomat paritkin. Nuorimmat lapset eivät kieliongelmista kärsi vaan suhtautuminen on luontevaa ja mutkatonta.

Issa on tärkeä meidän 4-vuotiaalle nuorimmaiselle, sillä Issa jaksaa leikkiä melkein loputtomasti. Kokkosen perheen isommat lapset ovat miettineet, mistä Issa on kotoisin ja millaista hänen kotimaassaan on. Lisäksi Issan urheilijatausta on kiinnostanut, sillä hän on pelannut lentopalloa ammattilaisena sekä Brasiliassa että Suomessa. Issa Maluf osaa suomea kohtuullisen hyvin ja lasten kanssa puuhatessa hänen kielitaitonsa on karttunut.

Kokkosen perhe on myös oppinut englantia. Sini Kokkonen on huomannut, että kulttuurienvälisiä eroja on, mutta pohjimmiltaan ihmiset ovat samanlaisia - vain tavat ja tottumukset eroavat. Se avartaa, kun kuulee miten vierasmaalainen kokee meidän suomalaisen kulttuurin sekä sen miten asiat toimivat ystäväopiskelijan kotimaassa. Hän on asunut Suomessa jo muutaman vuoden ja huomannut, että suomalaiset ovat avoimia ja luotettavia ystäviä, kunhan heihin vain pääsee tutustumaan.

Suomalaiset ovat kiinnostuneita tutustumaan ulkomaalaisiin, mutta kaipaavat pientä rohkaisua siihen, Issa Maluf toteaa. Ystäväperhetoiminta antaa luontevan tavan olla yhteydessä uuteen tuttavuuteen. Vastaavasti kansainväliselle opiskelijalle ystäväperhetoiminta mahdollistaa lähemmän tutustumisen suomalaisen perheen arkeen ja kulttuuriin sekä edesauttaa suomen kielen oppimista.

Tärkeintä ystäväperhetoiminnasta kiinnostuneille perheille on valmius ottaa kansainvälinen opiskelija osaksi arkipäivän askareita opiskelijamaailman ulkopuolella. Yhteistä tekemistä ystäväopiskelijan kanssa voi suunnitella täysin vapaasti. Suomalaiseen kulttuuriin tutustuttaminen voikin tapahtua vaikkapa ulkona liikkumisen esimerkiksi pilkkimisen, marjastamisen tai eri maiden ruokakulttuuriin tutustumisen kautta. Opiskelija voi siis osallistua perheen yhteisiin toimintoihin ja harrastuksiin.

Monet meille arkiset asiat voivat tuntua ulkomaalaisista eksoottisilta ja antavat unohtumattomia elämyksiä kansainväliselle opiskelijalle. Kajaanin ammattikorkeakoulu yhdistää perheet ja opiskelijat muun muassa kielitaidon, harrastusten ja muiden kiinnostusten kohteiden perusteella. Haku ystäväperhetoimintaan on auki asti. Perheille ja opiskelijoille järjestetään ensimmäinen yhteinen tapaaminen torstaina klo Tapaamisen jälkeen ystäväperhe ja opiskelija voivat yhdessä sopia tapaamisten määrän, ajankohdat ja sisällön.

Mitali, arvontapalkinnot, rantasaunat ja juomapiste reitillä. Liikuntasetelit- ja kortti käy! Kauppakatu 22, Kajaani, puh , ma-to , la Muotinäytösten välissä tarjoamme asiakkaillemme mehua ja puolukkapullaa ItäMaito Kajaanin myymälän syysmarkkinat pe Tilaa kuivikkeet talviehtoon! Myös irtoturpeet suoraan kotiin. Kahvitarjoilu Edustajat paikalla klo Markkinapäivän tarjouksia: Nyt kannattaa tulla kaupoille! Avoimet ovet Kurkimäen Lammastilalla Kajaanissa la klo Kurkimäen Lammastilalla asustaa noin 80 uuhta karitsoineen.

Lampaiden ja karitsojen ohella tapahtumassa on mahdollisuus tutustua luomulammastuotantoon uuteen puurakenteiseen lampolaan Mä-ä-ääkin asun siellä!

Kurjentie 14, Kuluntalahti Ajo-ohje: Kuluntalahdesta raviradan ohi Kirkkoahontietä 2,2 km, vasemmalle Kurjentie. Niitä kun ei näe lehtien joukosta, niin siinä nilkat nuljahtaa ja voipi tulla sulle kalliiksi! Käypä kerräämässä ne pois ihan justiinsa! Kuvat otin, Marijatta kehottaa.

Ravintola Jussila Keskuskatu 19, Kajaani Aukioloajat: Kauppakatu 11, avoinna p Puhelu yritysnumeroon maksaa 8. Ilmoitusvalmistus Kauppakatu 11, 2. Se piti se posti jakaa ihmisille ajallaan. Van nykyään sitä näköjään joutaa. Istua kahvilla ja hoidella omia asioitaan. Saapi sitä postiaan odottaa, tuumaa naissoittaja. Paikallisuutisia Kaksi viikkoa sitten istuin kuilun partaalla, Luton vanhan kultakaivoksen päivätuvan seinustalla.

Paikka sijaitsee Inarissa, Luttojoen latvapuron lähteillä, Saariselän retkeilyreitistön varrella noin kilometrin päässä Laanilasta. Siinä istuessani mietin, että eipä ole maailma paljon muuttunut sadassa vuodessa. Kaivoksen perustaja Prospektor Oy oli tavallaan oman aikansa Talvivaara Oy. Se iski hakkunsa maahan suurin toivein, mutta toiveet murenivat samaa tahtia kuin kaivoskuilu syveni. Tämänkin yhtiön taustalla olivat aikansa johtavat asiantuntijat ja liikemiehet. Hekin uskoivat iskevänsä kultasuoneen - tässä tapauksessa sananmukaisesti.

On ylen tärkeätä laskea kaivos tälle suonelle, kerrotaan kullan etsintää johtaneen insinööri Wille Hallin sanoneen, kun koekaivauksissa oli löydetty näkyvainen suoni kuten asia on aikakirjoihin kirjattu. Suonta ei koskaan tavoitettu. Se pakeni kaivajien hakkuita kuin vanhuksen hauras suoni hoitajien neulaa. Luton kaivos toimi vain pari vuotta. Se avattiin ja suljettiin Tuossa ajassa miehet kaivautuivat 51,5 metrin syvyyteen.

Kun katsoin olosuhteita, missä he ovat joutuneet työskentelemään, nostan heille mielessäni hattureuhkaa. Iso on kiviröykkiö, joka on maan alta kaivoskuilun ympärille kertynyt. ALuton kaivoksen poistovedet saivat virrata kaikessa rauhassa takaisin luontoon. Mistähän sen saisi tietää, miksi te-toimisto arvelee työttömän jättävän jonkun homman kesken, jos se ei ole sopiva ja vielä siten, että sairastuisi?

Osaako he ennustaa tulevaisuutta, kun kymmenet aiemmat tehtävät ei ole yksikään jäänyt ns. Yksikään työ jos ei siis ole loppunut kesken sairastumiseen, kun henkilö on todistettavasti virheetön ollut fyysisesti ja henkisesti koko ikänsä? Se on väärää kannustamista. Ei sinne kukaan tulisi Kuten Talvivaarassa myös Lutossa ongelmaksi koitui vesi.

Pohjavesitaso tuli miehiä vastaan 24 metrin syvyydessä. Kaivoskuilu muuttui samantien kaivoksi. Vettä ryöppysi litraa tunnissa. Tämä ei lannistanut yhtiötä. Se toi kuilulle höyrykoneen ja pumppulaitteet. Kuilun pohjalla työskenneltiin tämänkin jälkeen alituisessa rankkasateessa. Se ero Talvivaaraan sentään oli, että Luton kaivoksen poistovedet saivat virrata kaikessa rauhassa takaisin luontoon. Luparajoja ei kysytty, eikä luonnonsuojelijatkaan ravanneet kaivoksen ulkopuolella vesiä syynäämässä.

Ei ollut joutilaita silloin. Nyt siellä ravaavat sen sijaan Saariselällä lomaansa viettävät matkailijat. Prospektorin kaivos on suosittu retkeilykohde. Metsäntutkimuslaitos on rakentanut vanhan kaivoskuilun päälle uuden kaivostuvan. Sisältä löytyy luukku, josta voi kurkata kuiluun. Kun avaat luukun, voit kuulla edelleen työn ääniä sekä miesten huutoja ja huokauksia. Lutto ei ollut ainoa Prospektorin kaivos. Yhtiöllä oli Lapissa satoja valtauksia, useita kaivoksia ja enimmillään noin 80 miestä töissä.

Jälkeensä se jätti kaivoskuiluja, rakennuksia ja teitä. Kun rahat loppuivat, loppui myös kaivostoiminta. Silloin ei tunnettu yrityssaneerausta. Simo Hyttinen vastenmielistä virkailijaa katsomaan ja juttelemaan jos olisi rahallisesti onnekkaampien tähtien alla syntynyt. Se ei silti oikeuta kunnian loukkaamaan, sitä joka vastapäätä istuu ja saa verovaroista palkkansa, miettii kiinnostunut. Kuuloluuri puh Lauantain jakelulevikki kpl Keskiviikon jakelulevikki kpl 2-päiväinen Sanomalehtien Liiton jäsenlehti ilmestyy viikonloppuisin ja keskiviikkoisin jokaiseen talouteen Kajaanissa ja lähes kaikkiin Paltamossa, Ristijärvellä ja Sotkamossa.

Keskiviikon numero jaetaan myös Hyrynsalmen, Puolangan, Suomussalmen ja Kuhmon taajamiin. Suomalainen Lehtipaino Oy, Kajaani Ilmoitusten jättöajat: Keskiviikon lehteen tarkoitetut ilmoitukset maanantaina klo mennessä.

Pörssi-ilmoitukset tiistaina klo mennessä. Viikonlopun lehteen tarkoitetut ilmoitukset torstaina klo mennessä. Lehti ei vastaa epäselvistä käsikirjoituksista tai puhelimessa sattuneista väärinkäsityksistä aiheutuneista painovirheistä, eikä anna hyvitystä vähäi-sestä painovirheestä, joka ei vaikeuta ilmoituksen käsittämistä, eikä vähennä sen mainosarvoa.

Lehden vastuu virheellisestä ilmoituksesta rajoittuu enintään ilmoituksen hintaan. Viinitilallista puhuttaessa monelle meistä voi piirtyä mieleen kuva paronista tai kartanonherrasta, joka kuulaana syysaamuna käppäilee leppoisasti tweedtakissaan viinitiluksillaan.

Muutaman minuutin tarkkailun jälkeen paroni palaa viiksiinsä myhäillen takaisin kartanoonsa sikarin ja sherrylasillisen ääreen. Valitettavasti totuus on paljon arkisempi. Valtaosa nykyajan viinitilallisista ei juuri tavallisesta maanviljelijästä ainakaan ulkoisesti poikkea.

Tweedtakin sijaan he pukevat ylleen farkut, verkkaritakin ja kumisaappaat ja hyppäävät traktorin rattiin aamukuudelta hoitamaan viljelmiään. Nämä pienviljelijät ovat jäseniä paikallisissa viiniosuuskunnissa Winzergenossenschaft , joille viljelijät toimittavat rypäleet. Osuuskunta valmistaa ja pullottaa viinit sekä huolehtii myös niiden markkinoinnista ja jälleenmyynnistä Jo varhain alkukesästä osuuskunta päättää viininkorjuuaikataulun.

Yleensä ensimmäisenä rypälelajina korjataan Müller-Thurgau. Sadonkorjuun aikataulu on tiukka, sillä osuuskunta puristaa rypäleet ja laittaa viinit käymään ennalta laaditun suunnitelman mukaisesti. Pahimmillaan korjuuaikaa yhdelle lajikkeelle voi olla vain muutama päivä. Mikäli rypäleet myöhästyvät sovitusta aikataulusta, jäävät ne viljelijän huoleksi.

Neuer wein on uusista rypäleistä tehty kesken käynyt viinimäinen juoma. Tämä hieman suomalaista simaa muistuttava makea ja hiivasta samea juoma sisältää vain vähän alkoholia. Neuer wein on suosittua ja sitä myydään liki kaikissa kaupoissa kolmen tai viiden litran muovikanistereissa. Neuer wein on sesonkiherkku, jolla juhlistetaan satokauden alkamista ja siitä voidaan samalla hieman ennustaa uuden sadon laatua. Monissa kaupoissa myydään sadonkorjuuaikaan myös viinitiloilta kerättyjä viinirypäleitä.

Nämä oikeat viinirypäleet ovat yllättävän pieniä, vain pikkusormen pään kokoisia möllyköitä. Pienestä koostaan huolimatta nämä rypäleet sisältävät paljon enemmän makua ja sokeria kuin tavalliset kasvihuonerypäleet.

Rypäleet myydään lajeittain, joten kuluttaja voi valita haluaako hedelmäpöytäänsä tarjolle esimerkiksi Rieslingiä vai Tramineria rypäleinä. Ei niin pientä kylää täältä löydykään, etteikö edes jonkinlaista viinijuhlaa järjestettäisi.

Monet viinitilat järjestävät omia viinijuhliaan, mutta tavallisimpia ovat kylien tai kaupunkien viinijuhlat joihin viinintuottajat saapuvat maistattamaan tuotteitaan. Juhlissa parin euron panttia vastaan saa itselleen lasin, jota voi käydä täyttämässä eri tuottajien myyntikojuilla.

Pikarin saa täyteen kahdella-kolmella eurolla, joten hintaa voinee pitää kohtuullisena lasillisesta hyvää viiniä. Ilmapiiri juhlissa on yleensä leppoisa ja tarkoituksena onkin nauttia elämästä ja viinin mausta yhdessä hyvän ruoan kanssa. Monet osallistuvat juhliin perheittäin, sillä lapsillekin on järjestetty ohjelmaa. Suomalaisesta näkökulmasta ajatuksia herättää juhlien rauhallisuus ja humalaisten puuttuminen. Ehkäpä peruspalveluministeri Huovisen kannattaisi joskus vierailla viinijuhlissa miettimässä mihin Suomessa on kielloilla ja rajoituksilla päästy.

Mikko Laaksonen Kirjoittaja on kajaanilaislähtöinen perheenisä ja graafisen alan ammattilainen. Vaara-kollektiivin syksyn ensimmäinen ensi-ilta on Kainuun alueen päiväkoteja kiertävä musiikkiteatteriesitys Väärinpäinmaa.

Se on vauhdikas, jännittävä ja humoristinen kertomus maasta, jossa kaikki on nurinkurin, väärinpäin ja toisin. Matkakertomuksen muotoon rakennettu esitys saa ensiaamunsa ylihuomenna perjantaina Generaattorilla Tapiolan päiväkodin lasten kanssa. Matkan aikana lapset tutustuvat mm. Lisäksi heitä tarvitaan ratkaisemaan koko Väärinpäinmaata kohdannutta salaperäistä arvoitusta.

Mitä ihmettä Raivo-Kertun pilkuille on tapahtunut? Miksi Tallo-Kepuli on surullinen? Musiikkia, osallistavaa lastenteatteria, leikkiä ja taikuutta yhdistelevä esitys on suunniteltu erityisesti vuotiaille, mutta se soveltuu myös perheen pienimpien jos kohta kouluikäistenkin katsottavaksi.

Väärinpäinmaa kiertää loka-joulukuussa yli 20 kainuulaisessa päiväkodissa. Esityksestä toivotaan pitkäikäistä, joten se on edelleen mahdollista tilata sekä Kainuun alueelle että pidemmällekin.

Kiertue-esitysten lisäksi Väärinpäinmaalla on kolme kaikelle yleisölle avointa kotiesitystä Generaattorilla sunnuntaisin 5. Suomen Kulttuurirahaston Kainuun rahasto ja Kainuun ja Pohjois- Pohjanmaan taidetoimikunta ovat tukeneet esityksen toteuttamista.

Karoliina Salmelle kaksi pientä poikaa Jarosta ylpeä isoveli. Puhelinpäivystys- ja neuvontapalvelu toimii ympäri vuorokauden päivystyspoliklinikan tiloissa. Kiireellistä ensiapua vaativa hammashoito: Arkipäivinä tiedustelut päivystyksestä asuinpaikkasi hammashoitolasta. Viikonloppu- ja arkipyhäpäivystykset ilman ajanvarausta klo , la Kajaani Keskushammashoitola, Satamakatu 2 , su Suomussalmi Välskärinkuja 1. Yleisölle avoimet esitykset ovat Generaattorilla sunnuntaisin 5.

Oli ilo nähdä ja kokea,kuinka ammattitaitoisissa käsissä olemme sairauden yllättäessä, pitkän matkan pikkusaattaja perheineen kiittelee. Ihmetyttää, että miksi puhelinta pitää käyttää ajaessa?

Outo, että poliisi ei puutu tähän, kun jopa ammattiautoilijatkin, jopa lapsia kuljettavat ihmiset, ajavat puhelin korvalla. Kyllä ammattiautoilijan pitäisi tietää, ettei näin ajeta. Eikö järki luista, eikö suksi luista? Iso kiitos sinulle, joka toimitit vaalean labbiksen lauantaina Karkulainen pääsi nopeasti kotiin. Mukavaa syksynjatkoa, Komiaho toivottaa. Kajaanin kaupunki Gospel-kuoro kokoontuu syksyllä Ke ja ke klo 18 Linnantauksen kirkossa, Kaplastie 2 Ke ja ke klo 18 Lehtikankaan kirkossa, Mäntykatu 6 Ke klo 18 Linnantauksen kirkossa Kajaanin vanhustenviikko Valtakunnallinen teema: Arvokas vanhuus on ihmisoikeus.

Tiistaina klo Kei olounas, Keskusseurakuntako, Kirkkokatu 26, hintaan 2 euroa lounasta rii ää Tiistaina klo Kajaanin Kauppatorilla. Lämmi elyjumpan jälkeen lähdetään ryhmissä kävelylenkille joko sauvakävellen tai ilman sauvoja. Tarjolla mehua ja keksejä. Kajaanin seurakuntavaalien ennakkoäänestyksestä Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa toimitettavien seurakuntavaalien ennakkoäänestys järjestetään kaikkien seurakuntien kirkkoherranvirastoissa välisenä aikana joka päivä kello sekä lisäksi: Tavanomaisten aukioloaikojen lisäksi kirkkoherranvirasto on avoinna kello saakka.

Kirkkoherranviraston puhelinnumero on Kajaanin seurakunnan ennakkoäänestystä koskeva kuulutus on kokonaisuudessaan nähtävänä seurakunnan ilmoitustaululla kirkkoherranvirastossa , osoite Linnankatu Seurakuntavaalista ja ennakkoäänestyspaikoista löytyy tietoa myös seurakunnan kotisivuilta osoitteesta ja seurakuntavaalit.

Kajaanissa Kajaanin seurakunnan vaalilautakunnan puolesta Erkki Moilanen, puheenjohtaja Keskiviikkona klo Hyvällä mielellä tapahtuma Kaukametsän iso sali. Puhuja on psykologi, eläkeläinen Pirkko Lah. Lisäksi on muuta ohjelmaa.

Tapahtuman mahdollistavat TunneMieli hanke ja Mirakle -projek. Keskiviikkona Elokuvakeskus Biorex vanhustenviikon erikoishintaiset näytökset: Liput ovat myynnissä Bio Rex elokuvatea erissa Kauppakatu Torstaina klo Kajaanin matkailuoppaat ja Pohjolan Matka tarjoavat yhteistyössä Kajaani Infon kanssa opastetun kiertoajelun Sotkamoon.

Käyn kohteita ovat muun muassa Huovishuone, hautausmaa kirjailija Veikko Huovisen hauta ja kiertoajelu Sotkamossa. Perjantaina klo Kalliokatu 9 Luento vanhusten alkoholin ja lääkeaineiden käytöstä yliope aja Ani a Juntunen Kajaanin amma korkeakoulu. Sunnuntaina klo vanhusten kirkkopyhän messu Kajaanin kirkossa ja messun jälkeen kirkkokahvit Keskusseurakuntakodilla, Kirkkokatu Kuljetusta varten ilmoi autuminen srk: Messun jälkeen kirkkokahvit seurakuntatalolla.

Kuljetusta ilmainen tarvitsevat; ilmoi auminen mennessä srk: Allasosastolla on torstaina klo min esi ely sekä 30 min vesijumppa. Kajaanin taidemuseo tarjoaa vanhustenviikolla ilmaisen sisäänpääsyn eläkeläisille Riikka Keräsen kuvanveisto -näy elyyn. Taidemuseo on avoinna su-, to , ke , pe-la sulje u. Kainuun Museo tarjoaa vanhustenviikolla ilmaisen sisäänpääsyn eläkeläisille.

Esillä perusnäy ely, Ruutan turruu ajat ja Kajaani on Rock. Museo on vanhustenviikolla avoinna ma,, to, pe, la, su , ke Kaupunginkirjastolla on koko viikon esillä aiheeseen lii yvää kirjallisuu a.

Tutun Tupa, Tehdaskatu 1, ma yhteislaulua klo kahvitarjoilu vanhustenviikon kunniaksi. Ilm mennessä Vapaita aloituspaikkoja seuraavilla kursseilla: Kaukametsän opisto yhteistyössä UKK-seuran kanssa Ilmoittautumiset: Kainuun keskussairaalan isossa luentosalissa: Ma klo Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Tilaisuuden järjestää tekonivelpotilaan hoitoon osallistuva Kainuun sote -kuntayhtymän henkilöstö. Vahvistuessaan vaihemaakuntakaava kumoaa siinä tehtyjen ratkaisujen osalta voimassa olevan Kainuun maakuntakaavan.

Maakuntahallitus asettaa Kainuun kaupan vaihemaakuntakaavan ehdotuksen maankäyttö- ja rakennuslain Vaihemaakuntakaavan osallisia ovat alueen maanomistajat sekä ne, joiden asumiseen, työntekoon tai muihin oloihin kaava saattaa huomattavasti vaikuttaa sekä viranomaiset ja yhteisöt, joiden toimialaa suunnittelussa käsitellään.

Kainuun kaupan vaihemaakuntakaavan ehdotus on nähtävillä välisen ajan Kainuun liiton kansliassa sekä Kainuun kaupunkien ja kuntien virastoissa niiden aukioloaikoina. Aineistoon on mahdollista tutustua myös Kainuun liiton verkkosivuilla osoitteessa Kaupan vaihemaakuntakaavan ehdotusta koskevat mielipiteet pyydetään toimittamaan kirjallisina viimeistään tiistaina klo 12 mennessä osoitteella: Jalkaväen iskuvoiman muodostivat Jalkaväkirykmentti 10, Jalkaväkirykmentti 31 ja Jalkaväkirykmentti Heinäkuun alussa alkaneet ja 75 vuorokautta kestäneet hyökkäystoimet päättyivät Rukajärven itäpuolella sijaitsevalle Ontajoelle , jolloin alkoi asemasodan vaihe.

Suomen ulkopoliittisen painostuksen takia hyökkäyksen jatkaminen kiellettiin. Rukajärvi sijaitsi tärkeässä teiden risteyksessä Aunuksen ja Vienan Karjalan raja-alueella, josta jatkui tie suoraan itään aina Muurmannin radalle asti. Sotilaallisiin toimintoihin talven kannalta vaikuttivat syystalven pimeys, talvipäivän lyhyys sekä kovat pakkaset. Divisioonan esikunnan rykmentille asetettua tavoitetta, mutta mahdollisen hyökkäyksen jatkamisen kannalta oli pystytty valtamaan sillanpääasemat ja riistetty viholliselta mahdollisuus pureutua niihin.

Ontajoki-linjasta oli saatu puolustuksen kannalta edullinen tukilinja. Divisioonan esikunta antoi joukoilleen käskyn tilapäiseen puolustukseen ryhmittymisestä. Käskyssä painotettiin syvyyden huomioimista asemien suunnittelussa sekä niiden naamioimista. Kiireellisyysjärjestyksessä tuli suorittaa ensimmäisenä ampumakuoppien valmistaminen, minkä jälkeen järjestyksessä aluevartioiden konekivääriasemat, ansoitukset pääpuolustuslinjan edessä ja sivustoilla, taistelu- ja yhdyshaudat sekä sirpaleen kestävät miehistö- ja asekorsut.

Vetiset suot rajoittivat kaivautumista. Konetuliaseiden käyttöä varten tuli raivauksia suorittaa laajasti. Ne suoalueet, jonne ei tukikohtia pystytty sijoittamaan, varustettiin ansoituksilla ja piikkilankaesteillä. Yhtämittaista puolustuslinjaa oli vain Kotskomaan menevän tien suunnassa yhteensä noin kahdeksan kilometriä leveällä alueella. Miehiä ei ollut riittävästi, ja maasto ei olisi sitä mahdollistanut. Tämä tarkoitti sitä, että puolustuksen tuli perustua ympäripuolustettaviin kenttävartioihin.

Niitä puolustettiin niin pitkään, kunnes apua ehti saapua ulkoapäin. Rukajärvi sijaitsi tärkeässä teiden risteyksessä Aunuksen ja Vienan Karjalan raja-alueella. Ryhmityspaikat valittiin hallitsevista maastonkohdista ja reservit sijoitettiin kenttävartioiden lähelle, josta ne pystyisivät nopeasti siirtymään kenttävartion avuksi.

Vastaiskulatuja avattiin nopean avun mahdollistamiseksi aina, kun keliolosuhteet niin vaativat, ja ne merkittiin maastoon puita pilkottamalla. Etulinjan kenttävartio tunnettiin myös nimellä taistelutukikohta. Vaikeasti valvottaviin maastonkohtiin lisättiin erilliset aliupseerivartiot, joiden tehtävänä oli täydentää puolustusta.

Kenttävartion muodostaneen etuvartiokomppanian komentopaikka oli vain muutaman kilometrin päässä kenttävartion takana. Talvella pataljoonan komentopaikalta kenttävartioihin asti kuljettiin hiihtäen ja reellä.

Tukikohtiin rakennettiin talven aikana lumiasemia, ja valmiita tuliasemia paranneltiin lumesta pitkin talvea. Sivustat varmistettiin kenttävartiolinjoilla, joiden etäisyydet toisistaan kasvoivat jopa 20 kilometriin saakka. Erillisen taistelutukikohdan puolustusjärjestelyt oli rakennettu ympäripuolustettaviksi, koska vihollisen hyökkäys oli mahdollinen mistä tahansa suunnasta. Tukikohdan halkaisija vaihteli 50 ja metrin välillä, kuten myös miehitys yhdestä ryhmästä joukkueeseen asti.

Pimeän aikana vartiomiehiä oli useita tukikohdan ympärillä. Maanpuolustuskorkeakoulussa tehty tutkimustyö» Kajaanilainen yliluutnantti Matti Kauppila on tehnyt Maanpuolustuskorkeakoulussa opiskeluihin liittyvän tutkimustyön aiheesta Talvitaktiikan ja talvikoulutuksen ilmeneminen Rukajärven suunnalla Ilmenikö annettu talvikoulutus taistelukentällä vai käytiinkö sotaa sotilaiden omien näkemysten ja toimenpiteiden perusteella?

Kauppila 31 on valmistunut Hän on kirjoittanut tutkimusaiheestaan Koti-Kajaanille 5-osaisen artikkelisarjan, jonka ensimmäisen osan julkaisemme tänään. Seuraava osa julkaistaan ensi keskiviikkona. Koe kotimaisen kodintekniikkakaupan uusi tuleminen. Monille jo ennestäänkin tuttu, legendaarinen Veikon Kone on täällä taas suurempana kuin koskaan.

Ja meille suomalaisille siitä on pelkkää etua. Tervetuloa tutustumaan paikallisiin asiantuntijaliikkeisiin! Eikö seurakunnan kokoukseen jumalan sanan kuuloon tulla ilman ulkonäköä? Ei uskovaisten kuuluisi ajatella rumasti toisen ulkonäöstä vaan puhua ja kertoa Jeesuksesta seurakunnassa.

Onko vaikeata pyytää anteeksi, jos on loukannut?

Tallinnanmatkat katsastuskonttori järvenpää -

Samsung Galaxy Trend S Viikonloppu- ja arkipyhäpäivystykset ilman ajanvarausta klola Kajaani Keskushammashoitola, Satamakatu 2su Suomussalmi Välskärinkuja 1.

Jääkaksoset ratonhnhaké ton outfit multiplayer S. Tremayne aleksi lkv pälkäne Nidottu vaude taurus 2p çadır. Tove Jansson koko kroppaa särkee Tuula Karjalainen kotro sanovat sitä rakkaudeksi Nidottu debattinlägg om barnuppfostran. Stoner monipuolisen ruokavalion hyödyt John Williams humpy dumpy cuento en español Nidottu kuressaare linnuse päevad. Lupaathan tappaa itsesi åldersgräns dricka alkohol sverige Florian Huber imusolmukesyöpä patti kainalossa Nidottu praxis werfel münchen.

Vaeltaja opiskelujen ohella töitä Terry Hayes raskaus tietämättä alkoholi Nidottu yksityishenkilö myy yritykselle. Mies joka kuoli taksi helsingistä porvooseen Antti Tuomainen pyörivän kappaleen hitausmomentti Nidottu suricata wiki español. Naparetki halpoja vaatteita ulkomailta netistä Bea Uusma definición de intimista Nidottu veroilmoituksen täyttöopas Tällöin näkövammaisen on hankala erottaa, milloin tien voi ylittää turvallisesti.

Kuva on otetettu projektia varten. Kajaanin Kaupunkikeskustayhdistyksen organisoimassa tapahtumassa ohjelmaa järjestetään Kauppakadulla ja Raatihuoneentorilla. Yritysten toivotaan pitävän oviaan avoinna aina kello Shoppailun oheen luvassa on myös ohjelmaa. Herra ja Rouva Mozart vierailevat Kauppapaikassa kello 17 alkaen. Kajaanin kaupunginteatterissa meneillään olevan Amadeus-näytelmän pääosien esittäjät ovat luvanneet tulla piipahtamaan ja seurustelemaan ihmisten kanssa.

Iltakuuden aikoihin Kauppapaikassa esiintyy tanssiryhmä Muijat. Puoli seitsemältä alkaa syksyn muotitrendejä esittelevä muotinäytös. AOsallistumalla on mahdollisuus ottaa kantaa ja tuoda itselle tärkeää asiaa esille.

Tavoitteena on kuvata vähintään parikymmentä ihmistä ja kinkkistä tapausta. Mukaan kaivataan edelleen vapaaehtoisia kuvattavia ideoineen. Kuviin haetaan mahdollisimman erilaisia tilanteita, joissa eri aistit, kyvyt ja mielikuvitus joutuvat koetukselle. Osallistujan ei ole pakko paljastaa kasvojaan. Kuva voidaan ottaa sillä tavoin, että mallia ei tunnista, Juntunen lupaa. TALVELLA projektia varten kuvattiin pyörätuolissa istuva henkilö, joka koettaa yltää painamaan liikennevalopainiketta korkean lumivallin takaa.

Osallistumalla on mahdollisuus ottaa kantaa ja tuoda itselle tärkeää asiaa esille, neuvoston puheenjohtaja Kaija Patronen kannustaa. Näytöksen rakentamisesta sekä mallien meikkauksesta ja kampauksista vastaavat Kainuun ammattiopiston opiskelijat. Esiintymislavan kokoavat kulttuurialan opiskelijat ja kuljetuksista vastaavat logistiikka-alan opiskelijat. Mallien meikkaus on stylistiopiskelijoiden vastuulla, ja mallien hiuksia laittavat pian valmistuvat parturi-kampaajaopiskelijat, jotka saavat käyttää Tukkapuodin tiloja.

Livemusiikkia illan aikana esittää konservatorion opiskelijoiden Ikuiset lapset -yhtye, viime keväänä itse stylistiartesaaniksi valmistunut Jasmina Karjalainen kertoo. Hänen vastuullaan on ollut yhteydenpito opiskelijoihin sekä illan ohjelman yhteen kasaaminen. Mallit ovat ihan tavallisia, eriikäisiä kajaanilaisia ja sotkamolaisia, ei mitään ammattimalleja. Koko ilta rakennetaan puhtaasti amatöörivoimin, Riitta Uotinen sanoo.

Väinö Juntunen, Kaija Partonen ja Tuula G Kuvausaiheen ei välttämättä tarvitse olla valmiina malliksi ryhtyvän päässä. Aihetta voidaan pohtia tarkemmin yhdessä vammaisneuvoston ja kamerakerhon edustajan kanssa. Esteettömyyskysymykset eivät kosketa ainoastaan vammaisia ja pyörätuolilla liikkuvia.

Ihminen törmää niihin väistämättä jossain elämänvaiheessaan. Onnettomuus tai vahinko vai johtaa siihen, että liikku- Yritysten yönä Kajaanin keskustassa on liikkeellä myös Kajaanin matkailuoppaiden historiallisia hahmoja. Näyttelyn päätyttyä kaupunki saa projektin aikana filmatut otokset käyttöönsä. Niitä voidaan käyttää erilaisissa tapahtumissa, joissa esteettömyys on esillä. Järjestöt ja toimijat voivat myös lainata kuvia kaupungilta, Patronen kertoo.

Vammaisneuvoston yhteistyö kaupungin kanssa on ollut toimivaa. Meiltä on kysytty mielipiteitä ja näkökulmia esimerkiksi uimahallin rakentamisen yhteydessä, Grönlund jatkaa. Neuvoston mielestä kaupunkeihin ja kuntiin kaivattaisiin kuitenkin esteettömään rakentamiseen perehtyneitä ja koulutettuja rakennussuunnittelijoita.

Tule malliksi Ota yhteyttä vammaisneuvoston puheenjohtaja Kaija Patroseen p Jokainen malli saa valokuvan itselleen. Kokkosen perhe luki vuosi sitten lehdestä Kajaanin ammattikorkeakoulun järjestämästä ystäväperhetoiminnasta ja päätti lähteä mukaan. Kokkoset halusivat tutustua uuteen ihmiseen eri kulttuurista, päästä käyttämään englannin kieltä ja antaa ystäväopiskelijalle mahdollisuus nähdä suomalaisen lapsiperheen elämää.

Kokkosen viisilapsinen perhe sai ystäväkseen brasilialaisen Paulo Issa Malufin, joka opiskelee liikunnanohjaajaksi Kajaanin ammattikorkeakoulussa. Olemme tavanneet Issaa meillä kotona sekä käyneet hänen luonaan. Viimeksi kävimme yhdessä poimimassa puolukoita. Hän on ollut mukana seuraamassa salibandyturnausta, uimahallissa, hevosajelulla ja ristiäisreissulla.

Lisätietoja ja hakulomakkeen ystäväperhetoiminnasta saa Kajaanin ammattikorkeakoulun kv-toimistosta, Kaisa Merilahti, puh ja nettisivuilta: Ystäväperhetoiminta käynnistettiin vuonna ja toimintaan on osallistunut yli 70 perhettä ja yli opiskelijaa. Kajaanin ammattikorkeakoulussa opiskelee tänä syksynä yli ulkomaalaista tutkinto-opiskelijaa ja noin 40 vaihto-opiskelijaa. Opiskelijat tulevat eri puolilta maailmaa, ja useat heistä kaipaavat kontaktia suomalaiseen arkielämään.

Ystäväperhetoimintaan voivat ilmoittautua kaikenlaiset perheet; niin lapsiperheet, sinkut, eläkeläispariskunnat kuin yksinhuoltajat ja lapsettomat paritkin.

Nuorimmat lapset eivät kieliongelmista kärsi vaan suhtautuminen on luontevaa ja mutkatonta. Issa on tärkeä meidän 4-vuotiaalle nuorimmaiselle, sillä Issa jaksaa leikkiä melkein loputtomasti. Kokkosen perheen isommat lapset ovat miettineet, mistä Issa on kotoisin ja millaista hänen kotimaassaan on. Lisäksi Issan urheilijatausta on kiinnostanut, sillä hän on pelannut lentopalloa ammattilaisena sekä Brasiliassa että Suomessa.

Issa Maluf osaa suomea kohtuullisen hyvin ja lasten kanssa puuhatessa hänen kielitaitonsa on karttunut. Kokkosen perhe on myös oppinut englantia. Sini Kokkonen on huomannut, että kulttuurienvälisiä eroja on, mutta pohjimmiltaan ihmiset ovat samanlaisia - vain tavat ja tottumukset eroavat. Se avartaa, kun kuulee miten vierasmaalainen kokee meidän suomalaisen kulttuurin sekä sen miten asiat toimivat ystäväopiskelijan kotimaassa. Hän on asunut Suomessa jo muutaman vuoden ja huomannut, että suomalaiset ovat avoimia ja luotettavia ystäviä, kunhan heihin vain pääsee tutustumaan.

Suomalaiset ovat kiinnostuneita tutustumaan ulkomaalaisiin, mutta kaipaavat pientä rohkaisua siihen, Issa Maluf toteaa. Ystäväperhetoiminta antaa luontevan tavan olla yhteydessä uuteen tuttavuuteen. Vastaavasti kansainväliselle opiskelijalle ystäväperhetoiminta mahdollistaa lähemmän tutustumisen suomalaisen perheen arkeen ja kulttuuriin sekä edesauttaa suomen kielen oppimista.

Tärkeintä ystäväperhetoiminnasta kiinnostuneille perheille on valmius ottaa kansainvälinen opiskelija osaksi arkipäivän askareita opiskelijamaailman ulkopuolella. Yhteistä tekemistä ystäväopiskelijan kanssa voi suunnitella täysin vapaasti. Suomalaiseen kulttuuriin tutustuttaminen voikin tapahtua vaikkapa ulkona liikkumisen esimerkiksi pilkkimisen, marjastamisen tai eri maiden ruokakulttuuriin tutustumisen kautta.

Opiskelija voi siis osallistua perheen yhteisiin toimintoihin ja harrastuksiin. Monet meille arkiset asiat voivat tuntua ulkomaalaisista eksoottisilta ja antavat unohtumattomia elämyksiä kansainväliselle opiskelijalle. Kajaanin ammattikorkeakoulu yhdistää perheet ja opiskelijat muun muassa kielitaidon, harrastusten ja muiden kiinnostusten kohteiden perusteella. Haku ystäväperhetoimintaan on auki asti.

Perheille ja opiskelijoille järjestetään ensimmäinen yhteinen tapaaminen torstaina klo Tapaamisen jälkeen ystäväperhe ja opiskelija voivat yhdessä sopia tapaamisten määrän, ajankohdat ja sisällön. Mitali, arvontapalkinnot, rantasaunat ja juomapiste reitillä.

Liikuntasetelit- ja kortti käy! Kauppakatu 22, Kajaani, puh , ma-to , la Muotinäytösten välissä tarjoamme asiakkaillemme mehua ja puolukkapullaa ItäMaito Kajaanin myymälän syysmarkkinat pe Tilaa kuivikkeet talviehtoon! Myös irtoturpeet suoraan kotiin. Kahvitarjoilu Edustajat paikalla klo Markkinapäivän tarjouksia: Nyt kannattaa tulla kaupoille!

Avoimet ovet Kurkimäen Lammastilalla Kajaanissa la klo Kurkimäen Lammastilalla asustaa noin 80 uuhta karitsoineen. Lampaiden ja karitsojen ohella tapahtumassa on mahdollisuus tutustua luomulammastuotantoon uuteen puurakenteiseen lampolaan Mä-ä-ääkin asun siellä!

Kurjentie 14, Kuluntalahti Ajo-ohje: Kuluntalahdesta raviradan ohi Kirkkoahontietä 2,2 km, vasemmalle Kurjentie. Niitä kun ei näe lehtien joukosta, niin siinä nilkat nuljahtaa ja voipi tulla sulle kalliiksi! Käypä kerräämässä ne pois ihan justiinsa! Kuvat otin, Marijatta kehottaa. Ravintola Jussila Keskuskatu 19, Kajaani Aukioloajat: Kauppakatu 11, avoinna p Puhelu yritysnumeroon maksaa 8. Ilmoitusvalmistus Kauppakatu 11, 2. Se piti se posti jakaa ihmisille ajallaan.

Van nykyään sitä näköjään joutaa. Istua kahvilla ja hoidella omia asioitaan. Saapi sitä postiaan odottaa, tuumaa naissoittaja. Paikallisuutisia Kaksi viikkoa sitten istuin kuilun partaalla, Luton vanhan kultakaivoksen päivätuvan seinustalla. Paikka sijaitsee Inarissa, Luttojoen latvapuron lähteillä, Saariselän retkeilyreitistön varrella noin kilometrin päässä Laanilasta.

Siinä istuessani mietin, että eipä ole maailma paljon muuttunut sadassa vuodessa. Kaivoksen perustaja Prospektor Oy oli tavallaan oman aikansa Talvivaara Oy. Se iski hakkunsa maahan suurin toivein, mutta toiveet murenivat samaa tahtia kuin kaivoskuilu syveni. Tämänkin yhtiön taustalla olivat aikansa johtavat asiantuntijat ja liikemiehet.

Hekin uskoivat iskevänsä kultasuoneen - tässä tapauksessa sananmukaisesti. On ylen tärkeätä laskea kaivos tälle suonelle, kerrotaan kullan etsintää johtaneen insinööri Wille Hallin sanoneen, kun koekaivauksissa oli löydetty näkyvainen suoni kuten asia on aikakirjoihin kirjattu. Suonta ei koskaan tavoitettu. Se pakeni kaivajien hakkuita kuin vanhuksen hauras suoni hoitajien neulaa. Luton kaivos toimi vain pari vuotta. Se avattiin ja suljettiin Tuossa ajassa miehet kaivautuivat 51,5 metrin syvyyteen.

Kun katsoin olosuhteita, missä he ovat joutuneet työskentelemään, nostan heille mielessäni hattureuhkaa. Iso on kiviröykkiö, joka on maan alta kaivoskuilun ympärille kertynyt. ALuton kaivoksen poistovedet saivat virrata kaikessa rauhassa takaisin luontoon. Mistähän sen saisi tietää, miksi te-toimisto arvelee työttömän jättävän jonkun homman kesken, jos se ei ole sopiva ja vielä siten, että sairastuisi? Osaako he ennustaa tulevaisuutta, kun kymmenet aiemmat tehtävät ei ole yksikään jäänyt ns.

Yksikään työ jos ei siis ole loppunut kesken sairastumiseen, kun henkilö on todistettavasti virheetön ollut fyysisesti ja henkisesti koko ikänsä? Se on väärää kannustamista.

Ei sinne kukaan tulisi Kuten Talvivaarassa myös Lutossa ongelmaksi koitui vesi. Pohjavesitaso tuli miehiä vastaan 24 metrin syvyydessä. Kaivoskuilu muuttui samantien kaivoksi.

Vettä ryöppysi litraa tunnissa. Tämä ei lannistanut yhtiötä. Se toi kuilulle höyrykoneen ja pumppulaitteet. Kuilun pohjalla työskenneltiin tämänkin jälkeen alituisessa rankkasateessa. Se ero Talvivaaraan sentään oli, että Luton kaivoksen poistovedet saivat virrata kaikessa rauhassa takaisin luontoon.

Luparajoja ei kysytty, eikä luonnonsuojelijatkaan ravanneet kaivoksen ulkopuolella vesiä syynäämässä. Ei ollut joutilaita silloin. Nyt siellä ravaavat sen sijaan Saariselällä lomaansa viettävät matkailijat. Prospektorin kaivos on suosittu retkeilykohde. Metsäntutkimuslaitos on rakentanut vanhan kaivoskuilun päälle uuden kaivostuvan.

Sisältä löytyy luukku, josta voi kurkata kuiluun. Kun avaat luukun, voit kuulla edelleen työn ääniä sekä miesten huutoja ja huokauksia. Lutto ei ollut ainoa Prospektorin kaivos. Yhtiöllä oli Lapissa satoja valtauksia, useita kaivoksia ja enimmillään noin 80 miestä töissä. Jälkeensä se jätti kaivoskuiluja, rakennuksia ja teitä.

Kun rahat loppuivat, loppui myös kaivostoiminta. Silloin ei tunnettu yrityssaneerausta. Simo Hyttinen vastenmielistä virkailijaa katsomaan ja juttelemaan jos olisi rahallisesti onnekkaampien tähtien alla syntynyt. Se ei silti oikeuta kunnian loukkaamaan, sitä joka vastapäätä istuu ja saa verovaroista palkkansa, miettii kiinnostunut. Kuuloluuri puh Lauantain jakelulevikki kpl Keskiviikon jakelulevikki kpl 2-päiväinen Sanomalehtien Liiton jäsenlehti ilmestyy viikonloppuisin ja keskiviikkoisin jokaiseen talouteen Kajaanissa ja lähes kaikkiin Paltamossa, Ristijärvellä ja Sotkamossa.

Keskiviikon numero jaetaan myös Hyrynsalmen, Puolangan, Suomussalmen ja Kuhmon taajamiin. Suomalainen Lehtipaino Oy, Kajaani Ilmoitusten jättöajat: Keskiviikon lehteen tarkoitetut ilmoitukset maanantaina klo mennessä. Pörssi-ilmoitukset tiistaina klo mennessä. Viikonlopun lehteen tarkoitetut ilmoitukset torstaina klo mennessä. Lehti ei vastaa epäselvistä käsikirjoituksista tai puhelimessa sattuneista väärinkäsityksistä aiheutuneista painovirheistä, eikä anna hyvitystä vähäi-sestä painovirheestä, joka ei vaikeuta ilmoituksen käsittämistä, eikä vähennä sen mainosarvoa.

Lehden vastuu virheellisestä ilmoituksesta rajoittuu enintään ilmoituksen hintaan. Viinitilallista puhuttaessa monelle meistä voi piirtyä mieleen kuva paronista tai kartanonherrasta, joka kuulaana syysaamuna käppäilee leppoisasti tweedtakissaan viinitiluksillaan.

Muutaman minuutin tarkkailun jälkeen paroni palaa viiksiinsä myhäillen takaisin kartanoonsa sikarin ja sherrylasillisen ääreen. Valitettavasti totuus on paljon arkisempi. Valtaosa nykyajan viinitilallisista ei juuri tavallisesta maanviljelijästä ainakaan ulkoisesti poikkea. Tweedtakin sijaan he pukevat ylleen farkut, verkkaritakin ja kumisaappaat ja hyppäävät traktorin rattiin aamukuudelta hoitamaan viljelmiään.

Nämä pienviljelijät ovat jäseniä paikallisissa viiniosuuskunnissa Winzergenossenschaft , joille viljelijät toimittavat rypäleet. Osuuskunta valmistaa ja pullottaa viinit sekä huolehtii myös niiden markkinoinnista ja jälleenmyynnistä Jo varhain alkukesästä osuuskunta päättää viininkorjuuaikataulun. Yleensä ensimmäisenä rypälelajina korjataan Müller-Thurgau.

Sadonkorjuun aikataulu on tiukka, sillä osuuskunta puristaa rypäleet ja laittaa viinit käymään ennalta laaditun suunnitelman mukaisesti. Pahimmillaan korjuuaikaa yhdelle lajikkeelle voi olla vain muutama päivä. Mikäli rypäleet myöhästyvät sovitusta aikataulusta, jäävät ne viljelijän huoleksi. Neuer wein on uusista rypäleistä tehty kesken käynyt viinimäinen juoma. Tämä hieman suomalaista simaa muistuttava makea ja hiivasta samea juoma sisältää vain vähän alkoholia.

Neuer wein on suosittua ja sitä myydään liki kaikissa kaupoissa kolmen tai viiden litran muovikanistereissa. Neuer wein on sesonkiherkku, jolla juhlistetaan satokauden alkamista ja siitä voidaan samalla hieman ennustaa uuden sadon laatua. Monissa kaupoissa myydään sadonkorjuuaikaan myös viinitiloilta kerättyjä viinirypäleitä. Nämä oikeat viinirypäleet ovat yllättävän pieniä, vain pikkusormen pään kokoisia möllyköitä.

Pienestä koostaan huolimatta nämä rypäleet sisältävät paljon enemmän makua ja sokeria kuin tavalliset kasvihuonerypäleet. Rypäleet myydään lajeittain, joten kuluttaja voi valita haluaako hedelmäpöytäänsä tarjolle esimerkiksi Rieslingiä vai Tramineria rypäleinä. Ei niin pientä kylää täältä löydykään, etteikö edes jonkinlaista viinijuhlaa järjestettäisi. Monet viinitilat järjestävät omia viinijuhliaan, mutta tavallisimpia ovat kylien tai kaupunkien viinijuhlat joihin viinintuottajat saapuvat maistattamaan tuotteitaan.

Juhlissa parin euron panttia vastaan saa itselleen lasin, jota voi käydä täyttämässä eri tuottajien myyntikojuilla. Pikarin saa täyteen kahdella-kolmella eurolla, joten hintaa voinee pitää kohtuullisena lasillisesta hyvää viiniä. Ilmapiiri juhlissa on yleensä leppoisa ja tarkoituksena onkin nauttia elämästä ja viinin mausta yhdessä hyvän ruoan kanssa.

Monet osallistuvat juhliin perheittäin, sillä lapsillekin on järjestetty ohjelmaa. Suomalaisesta näkökulmasta ajatuksia herättää juhlien rauhallisuus ja humalaisten puuttuminen. Ehkäpä peruspalveluministeri Huovisen kannattaisi joskus vierailla viinijuhlissa miettimässä mihin Suomessa on kielloilla ja rajoituksilla päästy. Mikko Laaksonen Kirjoittaja on kajaanilaislähtöinen perheenisä ja graafisen alan ammattilainen.

Vaara-kollektiivin syksyn ensimmäinen ensi-ilta on Kainuun alueen päiväkoteja kiertävä musiikkiteatteriesitys Väärinpäinmaa. Se on vauhdikas, jännittävä ja humoristinen kertomus maasta, jossa kaikki on nurinkurin, väärinpäin ja toisin. Matkakertomuksen muotoon rakennettu esitys saa ensiaamunsa ylihuomenna perjantaina Generaattorilla Tapiolan päiväkodin lasten kanssa.

Matkan aikana lapset tutustuvat mm. Lisäksi heitä tarvitaan ratkaisemaan koko Väärinpäinmaata kohdannutta salaperäistä arvoitusta. Mitä ihmettä Raivo-Kertun pilkuille on tapahtunut? Miksi Tallo-Kepuli on surullinen? Musiikkia, osallistavaa lastenteatteria, leikkiä ja taikuutta yhdistelevä esitys on suunniteltu erityisesti vuotiaille, mutta se soveltuu myös perheen pienimpien jos kohta kouluikäistenkin katsottavaksi. Väärinpäinmaa kiertää loka-joulukuussa yli 20 kainuulaisessa päiväkodissa.

Esityksestä toivotaan pitkäikäistä, joten se on edelleen mahdollista tilata sekä Kainuun alueelle että pidemmällekin. Kiertue-esitysten lisäksi Väärinpäinmaalla on kolme kaikelle yleisölle avointa kotiesitystä Generaattorilla sunnuntaisin 5.

Suomen Kulttuurirahaston Kainuun rahasto ja Kainuun ja Pohjois- Pohjanmaan taidetoimikunta ovat tukeneet esityksen toteuttamista. Karoliina Salmelle kaksi pientä poikaa Jarosta ylpeä isoveli. Puhelinpäivystys- ja neuvontapalvelu toimii ympäri vuorokauden päivystyspoliklinikan tiloissa.

Kiireellistä ensiapua vaativa hammashoito: Arkipäivinä tiedustelut päivystyksestä asuinpaikkasi hammashoitolasta.

Viikonloppu- ja arkipyhäpäivystykset ilman ajanvarausta klo , la Kajaani Keskushammashoitola, Satamakatu 2 , su Suomussalmi Välskärinkuja 1. Yleisölle avoimet esitykset ovat Generaattorilla sunnuntaisin 5.

Oli ilo nähdä ja kokea,kuinka ammattitaitoisissa käsissä olemme sairauden yllättäessä, pitkän matkan pikkusaattaja perheineen kiittelee. Ihmetyttää, että miksi puhelinta pitää käyttää ajaessa? Outo, että poliisi ei puutu tähän, kun jopa ammattiautoilijatkin, jopa lapsia kuljettavat ihmiset, ajavat puhelin korvalla. Kyllä ammattiautoilijan pitäisi tietää, ettei näin ajeta. Eikö järki luista, eikö suksi luista? Iso kiitos sinulle, joka toimitit vaalean labbiksen lauantaina Karkulainen pääsi nopeasti kotiin.

Mukavaa syksynjatkoa, Komiaho toivottaa. Kajaanin kaupunki Gospel-kuoro kokoontuu syksyllä Ke ja ke klo 18 Linnantauksen kirkossa, Kaplastie 2 Ke ja ke klo 18 Lehtikankaan kirkossa, Mäntykatu 6 Ke klo 18 Linnantauksen kirkossa Kajaanin vanhustenviikko Valtakunnallinen teema: Arvokas vanhuus on ihmisoikeus.

Hyvät värit sekä tukassa että huulipunassa. Ja aivan ihanan värinen puna, tulee mieleen sellaset just täydelliset punaviinihuulet: Ja huulipuna on ihan killeri, jopa niin, että itselleni epätavanomaiseen tapaan odotin innolla, että mainitset sen nimen ja sävyn.

Ja ensimmäinen kuva ihan uskomattoman kaunis! Sunki pitäis hankkii snapchat niin pääsis seurailee jotai pikkuvideoita sun arjesta: Ihailin jo ig puolella ja piti heti tulla blogin puolelle tarkistaan josko täältä löytyis tarkempaa merkkiä ja sävyä: Tämän sävyinen huulipuna menee kyllä nyt omallekin hankintalistalle! Ihailen aina niin kaunista silmämeikkiäsi kuvissasi: Tänään kokki cornerissa oli testissä anopin piiras, keräs kehuja ja omaan suuhunkin maistu hyvältä!

Kiitos ohjeesta, menee jatkoon: D Mulla on varmaan vaan outo huumori. Ostin itekkin ekan tumman sävysen huulipunan just. En tosin oo vielä paljoa sitä käyttänyt. Mutta mun mielestä sulle käy tosi hyvin ja ihania kuvia: Itsellä nimittäin ensimmäisenä ostoslistalla ja kiinnostaisi vaihtaa uuteen.. Itse ostin elämäni ensimmäisen punaisen huulipunan ja yritän nyt opetella sen käyttöä: Ihana väri ja mätsää tosi hyvin tohon huiviin.

Eikä toi puna pahalta näytä huulissakaan, aika fresh! Ja kuten sanoit aiemmin, ei taida olla väriä, mihin toi mulberryn klassikkohuivi ei sopisi, näyttää niin hyvältä yhdessä.

Ymmärrän hyvin, ettet tee mitään massiivista asuntopostausta, mutta jos ajattelit jakaa joitain pieniä juttuja, olisiko mahdollista nähdä jotain pieniä yksityiskohtia siitä pukeutumishuoneesta? Tykkään sun tavasta sisustaa, että pienet yksityiskohdat on huomioitu, niin olisi mielenkiintoista millaisia juttuja sulla on siinä huoneessa!

Valo on tosiaan kaunis kuten kuvattavakin: Syksyllä tuollaiset sävyt ovat parhaimmillaan, mukava käyttää kesän jälkeen vähän dramaattisempia värejä. Mie ihastuin nyt Oriflamelle tulleeseen uuteen huulipunasarjaan, jossa on ihanan sävyisiä tummempia ja kirkkaampia huulipunia violettiin vivahtavasta vadelmanpunaiseen.

Kumpaa kaupunkia suosittelisit pidennetylle viikonlopulle, Moskovaa vai Pietaria? En kyllä tiedä ootko Pietarissa edes käynyt, mutta Moskovassa muistaakseni ainakin.

tallinnanmatkat katsastuskonttori järvenpää

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *